Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίσεων και ανάλυσης. Διαβάστε την Πολιτική Cookies.
Συναυλία Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας “Viva Beethoven” και οπερέτα “Αθάνατος”
19.09.2020
“Viva Beethoven” με τη Συμφωνική Ορχήστρα ΤΜΕΤ Παν/μίου Μακεδονίας
Η Συμφωνική Ορχήστρα υπό τη Διεύθυνση του φοιτητή στην ειδίκευση “Διεύθυνση Ορχήστρας” Α. Πουρλουκάκη , θα ερμηνεύσει την θαυμάσια Συμφωνία αρ.1 σε Ντο Μείζονα Op.21. του L.V.Beethoven. Το έργο αυτό άρχισε ο Beethoven να το συνθέτει το 1799 και η πρεμιέρα στην οποία ο ίδιος διηύθυνε, ήταν στις 2 Απριλίου του 1800 στη Βιέννη. Έτσι η αρχή του 19ου αιώνα σήμαινε και την έναρξη, τρόπο τινά, της μεγαλειώδους συμφωνικής περιόδου του μεγάλου αυτού συνθέτη, με την δημόσια παρουσίαση της πρώτης Συμφωνίας του. Μια συμφωνία με πανέμορφα θέματα βασισμένη σε τεχνοτροπίες και επιρροές των προγενέστερων μεγάλων δασκάλων και δημιουργών της συμφωνικής μουσικής, Haydn και Mozart.
Πρεμιέρα της οπερέτας “Αθάνατος” σε μουσική και κείμενο Στέφανου Κεμανετζή, τελειόφοιτου της ειδίκευσης σύνθεσης του Τ.Μ.Ε.Τ.
Η οπερέτα “Αθάνατος”, παρότι φαινομενικά κωμωδία, προσεγγίζει με ιδιαίτερο μουσικοθεατρικό τρόπο φιλοσοφικούς, κοινωνικούς και μεταφυσικούς προβληματισμούς. Διερωτάται τί θα συνέβαινε αν κάποιος άνθρωπος είχε “καταδικαστεί” σε αθανασία. Αν δεν μπορούσε να πεθάνει όσο κι αν το επιθυμούσε. Πώς νιώθει ο ίδιος δεδομένης της απώλειας της θνητότητάς του; Ποιες οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντί του; Ποια η θέση της επιστήμης; Μια 30μελής ομάδα μουσικών και τραγουδιστών, προετοιμάζει εδώ και ένα χρόνο με πολύ μεράκι και ωριμότητα την πρώτη επίσημη παρουσίαση του μουσικά πολυστιλιστικού και θεατρικά ευφάνταστου έργου του Στέφανου Κεμανετζή. Η παρουσίαση της οπερέτας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα γίνει σε ημισκηνοθετημένη μορφή, με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, ενώ το περιστύλιο αίθριου θα αξιοποιηθεί ως “φυσικό” σκηνικό του έργου, δίκην αγοράς. Διάρκεια ~ 60′.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο αίθριο του Μουσείου.