Χρησιμοποιούμε cookies ώστε η τοποθεσία μας να λειτουργεί σωστά, να εξατομικεύουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να αναλύουμε την κυκλοφορία μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση της τοποθεσίας μας στους συνεργάτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διαφημίσεων και ανάλυσης. Διαβάστε την Πολιτική Cookies.
Από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη: από τη Ρεντίνα στη Βελίκα
21.12.2018 - 30.09.2019
Στην έκθεση παρουσιάζονται πέντε επιλεγμένες οχυρωμένες θέσεις από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία που συνδέονται μεταξύ τους επειδή έχουν ιδρυθεί, κατασκευαστεί, ή ανακαινιστεί κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α΄ (527-565). Πρόκειται για το κάστρο της Ρεντίνας, το διατείχισμα της Κασσάνδρειας, το κάστρο της Πύδνας, το κάστρο του Πλαταμώνα και το κάστρο της Βελίκας. Παρουσιάζεται επίσης και η πόλη της Θεσσαλονίκης, ως παράδειγμα τειχισμένης μητρόπολης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην επικοινωνία και τα δίκτυα των δρόμων που διαμορφώθηκαν μεταξύ των οχυρών αλλά και στις οικονομικές και τις εμπορικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Παράλληλα, αναδεικνύεται και η πορεία κάθε θέσης διαχρονικά. Επιπλέον, η έκθεση αποτελεί άλλη μια ευκαιρία για το Μουσείο να αναδείξει σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας που φυλάσσονται στις αποθήκες του και μέχρι σήμερα δεν έχουν εκτεθεί στο κοινό.
Συμμετέχουν με εκθέματα
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Συνεργαζόμενοι φορείς
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας
Αρχιεπισκοπή Ραβέννας
Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών (Deutsches Archäologisches Institut, Athen)
Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη. Κέντρο έρευνας μάσκας
Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η εκπαιδευτική δράση “Κάστρα, ιππότες και τοξότες” (21-12-18 έως 30-9-19) για μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Γ΄ και Δ τάξη). Το πρόγραμμα σχεδίασε η δρ Ευαγγελία Αγγέλκου, αρχαιολόγος, η οποία ήταν και η υπεύθυνη για την υλοποίησή του. Στην υλοποίηση συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στο Μουσείο.
Xώρος έκθεσης
Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος"
Επισυναπτόμενα
Σχετικές εκδόσεις
- Τεύχος προγράμματος - περιλήψεων της επιστημονικής ημερίδας "Οχυρώσεις της εποχής του Ιουστινιανού στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία" Μνήμη Ν. Μουτσόπουλου (1927-2019)
- Κατάλογος περιοδικής έκθεσης «Από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη: από τη Ρεντίνα στη Βελίκα»
- Φυλλάδιο της περιοδικής έκθεσης «Από τα Μακεδονικά στα Θεσσαλικά Τέμπη: από τη Ρεντίνα στη Βελίκα»