ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΆΣΗ / Δράσεις

Μελετώντας φωτογραφίες της Κατοχής: η Θεσσαλονίκη τότε και τώρα

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Στο περιθώριο του πολέμου: η Θεσσαλονίκη της κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή του Βύρωνα Μήτου“.

Διάρκεια έκθεσης: 10/2/2016-21/5/2017

Στο πρόγραμμα αρχικά οι μαθητές συζητούν βάσει πλούσιου εποπτικού υλικού για θέματα σχετικά με τις φωτογραφίες της Κατοχής και με τη σημασία της μελέτης των ιστορικών φωτογραφιών ως αρχαιολογικών αντικειμένων που περιέχουν πλήθος πληροφοριών. Παράλληλα, εξετάζουν τον ρόλο της φωτογραφίας ως προπαγανδιστικού μέσου από το ναζιστιστικό καθεστώς, και, τέλος, παίρνουν πληροφορίες για την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης της Κατοχής και του σήμερα. Στη συνέχεια, οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες και με τη βοήθεια φύλλων εργασίας μαθαίνουν να μελετούν τις φωτογραφίες και να αντλούν πληροφορίες για την Θεσσαλονίκη της Κατοχής. Παράλληλα, μαθαίνουν για κεντρικά σημεία της πόλης και μνημεία που τραβούσαν και τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών τότε και τώρα.

Οδηγίες για να οργανώσετε την επίσκεψή σας στο Μουσείο.

Όσοι επιθυμείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού, διευκρινίζοντας εάν θα υλοποιήσετε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μόνοι σας ή εάν θα κάνετε απλή επίσκεψη με την τάξη σας.

Η είσοδος στο Μουσείο για τα σχολικά τμήματα και τους εκπαιδευτικούς που τα συνοδεύουν είναι δωρεάν.

Κοινό

Μαθητές

Αριθμός ατόμων

Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 μαθητές). Δύο τμήματα ενός σχολείου μπορούν να υλοποιούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Χρειάζεται να συμμετέχουν ενεργά τουλάχιστον δύο (2) εκπαιδευτικοί σε κάθε πρόγραμμα.

Πληροφορίες Κρατήσεων

Η εκπαιδευτική δράση δεν είναι διαθέσιμη την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο.

Χώρος

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Ε. Κουρκουτίδου - Νικολαΐδου"

Σχεδιασμός

Ρ. Βεροπουλίδου

Χρηματοδότηση

Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη