main image
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΉ ΔΡΆΣΗ / Δράσεις

Πού ‘ν’ το το δαχτυλίδι!

Νοέμβριος 2006-Ιανουάριος 2007

Σύντομη περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης Τα πολύτιμα της παράδοσης για μαθητές και μαθήτριες Ε΄και Στ΄δημοτικού. Είχε ως στόχο να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές την έννοια της παράδοσης, του πολύτιμου στην καθημερινή ζωή και του πολύτιμου στην παράδοση. Επίσης, στόχοι του προγράμματος ήταν να παρατηρήσουν και να γνωρίσουν τα αντικείμενα του πρόσφατου παρελθόντος, να βγάλουν συμπεράσματα για τη χρήση τους, να κάνουν αναγωγές στο σήμερα, ώστε να συνειδητοποιήσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές των αντικειμένων αυτών από τα αντίστοιχα σημερινά. Τέλος, σημαντικός στόχος ήταν οι μαθητές να πραγματοποιήσουν μια ευχάριστη και δημιουργική επίσκεψη στο Μουσείο.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τις Ε. Φουρλίγκα και Ρ. Βεροπουλίδου, σε συνεργασία με την επιμελήτρια της έκθεσης, Ε. Σκουτέρη-Διδασκάλου. Υλοποιήθηκε με τη βοήθεια φοιτητριών και φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, αφού πρώτα εκπαιδεύτηκαν από το προσωπικό του Τμήματος Εκπαίδευσης του Μουσείου.

Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες εργάστηκαν πάνω στις θεματικές ενότητες: “Πανηγύρια”, “Ο άντρας πολεμιστής και τα εξαρτήματά του”, “Η γυναίκα και τα κοσμήματά της” και “Κούκλες”.

Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες έπαιρναν μαζί τους μια δραστηριότητα χαρτοκοπτικής “Ντύσε την κούκλα”, που παραπέμπει σε παιχνίδι-δραστηριότητα άλλων εποχών.

Κοινό

Μαθητές

Διάρκεια

90 λεπτά

Αριθμός ατόμων

Ένα σχολικό τμήμα (μέχρι 25 άτομα)

Χώρος

Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος"

Σχεδιασμός

Ε. Φουρλίγκα, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Ρ. Βεροπουλίδου, αρχαιολόγος, Ε. Σκουτέρη-Διδασκάλου, λέκτορας Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΑΠΘ, επιμελήτρια έκθεσης