Αρχείο σεμιναρίων και ημερίδων

28.01.2016 - 28.01.2016

2016

27 Ιανουαρίου 2016
Διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση για όσους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν κλείσει ραντεβού να υλοποιήσουν μόνοι τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, και συγκεκριμένα για τα προγράμματα «Όψεις της καθημερινής ζωής στην Παλαιοχριστιανική εποχή», «Το βυζαντινό κάστρο», «Νερό πηγή ζωής» και «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου».

6 Φεβρουαρίου 2016
Διοργανώθηκε επιμορφωτική ημερίδα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, δια της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων κ. Γ. Μπλάτση, για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς με θέμα “Οργανώνοντας μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο. Το παράδειγμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού”. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, για το πώς μπορούν να ετοιμάζουν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο, συμμετείχαν βιωματικά σε ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και στο τέλος σχεδίασαν τα δικά τους προγράμματα.

11 και 12 Οκτωβρίου 2016
Διοργανώθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν δηλώσει ότι θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο με την τάξη τους, αλλά και όσοι επιθυμούσαν να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους επίσκεψη στο μουσείο. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση των δράσεων του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες υλοποίησαν τα εκπαιδευτικά προγραμμάτα (προσομοίωση). Η διάρκεια του κάθε σεμιναρίου ήταν 2 ώρες.

2015

17 Ιανουαρίου 2015
Υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο Μουσειακής Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 90 εκπαιδευτικών. Το εργαστήριο ανήκει στον κύκλο των σεμιναρίων μουσειακής εκπαίδευσης με τίτλο: “Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης εκπαιδεύουν τους/τις εκπαιδευτικούς της”, που διοργανώνεται από την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Βιργινία Αρβανιτίδου σε συνεργασία με οχτώ Μουσεία της Θεσσαλονίκης. Κύριος σκοπός τους είναι η θεωρητική αλλά και η βιωματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Μουσειακής Εκπαίδευσης και η αξιοποίηση του μουσείου ως μαθησιακού εργαλείου στη σχολική πρακτική. Για την υλοποίησή τους συνεργάστηκαν, εκτός από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Το εργαστήριο που υλοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 17 Ιανουαρίου περιλάμβανε σύντομη εικονική περιήγηση των εκπαιδευτικών στις αίθουσες του Μουσείου και παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μπορούν να υλοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί μόνοι τους: “Παρατήρηση αντικειμένου”, “Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή”, “Το βυζαντινό κάστρο”, “Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου”, “Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες”. Στο δεύτερο μέρος οι εκπαιδευτικοί, χωρισμένοι σε ομάδες, συμμετείχαν βιωματικά στην υλοποίηση των παραπάνω εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στη συνέχεια επέλεξαν μία αίθουσα, ένα θέμα και κάποια εκθέματα για να σχεδιάσουν το δικό τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Στο τρίτο μέρος παρουσίασαν τα προγράμματα που σχεδίασαν. Κατά τη διάρκεια της τελικής αξιολόγησης φάνηκε ότι το εργαστήριο τους βοήθησε να αισθανθούν περισσότερο σίγουροι ώστε να υλοποιήσουν από μόνοι τους ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

28 Φεβρουαρίου 2015
Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα – εργαστήριο μουσείων με τίτλο “Ετερότητα και Εταιρότητα” από το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης, διά της υπευθύνου του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων Δρος Ξ. Βασιλειάδου, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και άλλα τρία μουσεία της Θεσσαλονίκης (Αρχαιολογικό Μουσείο, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Μουσείο Κινηματογράφου). Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας Εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίηση εργαστηρίου με τίτλο “Από τη ζωή στο θάνατο: έμφυλες και κοινωνικές ταυτότητες”.

13 και 15 Οκτωβρίου 2015
Διοργανώθηκαν, σε συνεργασία με το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενημερωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις συναντήσεις πήραν μέρος όσοι θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο με την τάξη τους ως τον Ιανουάριο του 2015, ή όσοι θέλουν να ενημερωθούν για να οργανώσουν επίσκεψη στο μουσείο. Στις 13 Οκτωβρίου η συνάντηση απευθύνεται σε νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς Α΄ και Β΄ Δημοτικού και στις 15 Οκτωβρίου σε εκπαιδευτικούς Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Η κάθε συνάντηση διήρκησε 2 ώρες.

13 Οκτωβρίου 2015
Διοργανώθηκε ενημερωτική συνάντηση με εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα υλοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο με την τάξη τους. Η συνάντηση διήρκησε 2 ώρες.

2014

23-24 Ιανουαρίου 2014
Βιωματική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος “Τα αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του Χρόνου” από 50 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μ.Β.Π. Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές/τριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σχεδιάστηκε από τον Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μ.Β.Π. (Ρ. Βεροπουλίδου) και τις εκπαιδευτικούς Μ. Βάρφη, Κ. Γκαμπράνη Β. Ζάγκλη, στο πλαίσιο του προγράμματος “Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης” της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης, διά της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ξ. Βασιλειάδου.

22 Φεβρουαρίου 2014
Συνδιοργάνωση, από κοινού με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης, διά της υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ξ. Βασιλειάδου, και συμμετοχή στην ημερίδα “Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης“. Η ημερίδα είχε θέμα τα έξι συνολικά εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων με ισάριθμα Μουσεία της Θεσσαλονίκης. Στόχος ήταν η γενική αποτίμηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της συνεργασίας αυτής. Κατά την ημερίδα παρουσιάστηκε από τον Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Ρ. Βεροπουλίδου) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του Χρόνου” καθώς και οι παρατηρήσεις από τη βιωματική εφαρμογή του. Την ημερίδα παρακολούθησαν οι 120 εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν βιωματικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα έξι μουσεία συνολικά.

8 Απριλίου 2014
Συμμετοχή στη συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ δράση “Με τους Ρομά στο Μουσείο” (πρόγραμμα PROGRESS), σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Στην εναρκτήρια συνάντηση συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13/01/14 στον χώρο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μ.Β.Π., συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινοτήτων Ρομά καθώς και περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από τη Βόρεια Ελλάδα. Ο Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μ.Β.Π. συνεργάστηκε στη συνέχεια με τον Σύλλογο Γυναικών Δενδροποτάμου για την επίσκεψη μιας ομάδας γυναικών Ρομά στο Μουσείο, με θέμα τη ζωή και τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο. Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 8/4/2014, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής.

10 Νοεμβρίου 2014
Στο πλαίσιο του επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα “Γνωρίζουμε τα μουσεία-προσεγγίζουμε το παρελθόν μας” συνολικής διάρκειας 12 ωρών, που διοργανώνει το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν από τις υπεύθυνες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου οι εξής θεματικές ενότητες: 1. Οργανώνοντας μια θεματική επίσκεψη στο Μουσείο, 2. Η γραφή στο Βυζάντιο και 3.Προσεγγίζοντας το βυζαντινό κάστρο. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του μουσείου όπου εκτίθενται αντικείμενα που σχετίζονται με τα παραπάνω θέματα και, χωρισμένοι σε ομάδες, σχεδίασαν τα δικά τους εκπαιδευτικά προγράμματα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των προγραμμάτων. Ευχαριστούμε τον κ. Μερούση, υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και διοργανωτή του σεμιναρίου, για την πολύ καλή συνεργασία.

6 Δεκεμβρίου 2014
Συμμετοχή σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των σεμιναρίων μουσειακής εκπαίδευσης με τίτλο: “Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης εκπαιδεύουν τους/τις εκπαιδευτικούς της”, που διοργανώνεται από την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Βιργινία Αρβανιτίδου σε συνεργασία με οχτώ Μουσεία της Θεσσαλονίκης. Κύριος σκοπός τους είναι η θεωρητική αλλά και η βιωματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα Μουσειακής Εκπαίδευσης και η αξιοποίηση του μουσείου ως μαθησιακού εργαλείου στη σχολική πρακτική. Για την υλοποίησή τους συνεργάστηκαν, εκτός από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

2013

18 Ιανουαρίου 2013
Συμμετοχή στο σεμινάριο μουσειακής εκπαίδευσης “Μουσείο και Σχολείο: Παράθυρα ανοιχτά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό” για 120 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης διά της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ξ. Βασιλειάδου, και πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης . Ο τίτλος της ανακοίνωσης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μ.Β.Π. ήταν “Σχεδιάζοντας μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο”.

23-24 Ιανουαρίου 2013
Σε συνέχεια του παραπάνω σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στο Μ.Β.Π. βιωματική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ανακαλύπτοντας το παρελθόν” του Μουσείου, στο οποίο συμμετείχαν 25 εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

06 Φεβρουαρίου 2013
Ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μ.Β.Π. σε 10 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Φλώρινας καθώς και παρακολούθηση της υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων “Όψεις της καθημερινής ζωή στην παλαιοχριστιανική εποχή” και “Το βυζαντινό κάστρο” . Η ενημέρωση έγινε έπειτα από αίτημα του Σχολικού Συμβούλου της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας, κ. Ι. Κασκαμανίδη.

4 Απριλίου 2013
Ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού σε σπουδαστές και σπουδάστριες της Ειδικότητας Προσχολικής Αγωγής, Δραστηριοτήτων, Δημιουργίας και Έκφρασης του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Τριανδρίας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε αναφορά στην εκπαιδευτική πολιτική του Μουσείου και παρουσιάστηκαν αναλυτικά δυο εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας καθώς και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό. Ακολούθησε ξενάγηση σε δυο αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, με θεματικό άξονα την ένταξη των εκθεμάτων στα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από τον τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

13 Απριλίου 2013
Ο Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Βιργινίας Αρβανιτίδου, πραγματοποίησε επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο “Το Μουσείο, εργαλείο εκπαίδευσης“. Κύριος σκοπός της ημερίδας ήταν οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, να τις προσεγγίσουν βιωματικά και να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μόνοι/ες τους μια εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα μουσείο.

Συμμετείχαν 90 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων της οικείας Διεύθυνσης.

Πρόσκληση συμμετοχής για εκπαιδευτικούς
Πρόγραμμα ημερίδας

Στιγμιότυπα από την ημερίδα

16 Απριλίου και 12 Ιουλίου 2013
Επιμόρφωση προσληφθέντων στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα στον τομέα του Πολιτισμού.

9 Νοεμβρίου και 7 Δεκεμβρίου 2013
Συμμετοχή στο επιμορφωτικό σεμινάριο μουσειακής εκπαίδευσης που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης σε συνεργασία με τα 5 Μουσεία, με τίτλο “Τα 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης εκπαιδεύουν τους/τις εκπαιδευτικούς“. Στις 9/11/2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν 90 εκπαιδευτικοί της οικείας Διεύθυνσης. Η ανακοίνωση του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είχε τίτλο “Η εκπαιδευτική δυναμική των μουσειακών αντικειμένων”. Ακολούθησε δεύτερη ημερίδα για το ίδιο ακροατήριο στις 7/12/2013, σε συνδιοργάνωση με τον Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μ.Β.Π., με θέμα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου που μπορούν να υλοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί μόνοι τους. Κατά το δεύτερο μέρος της ημερίδας οι εκπαιδευτικοί εφάρμοσαν βιωματικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα και στη συνέχεια, χωρισμένοι σε ομάδες, σχεδίασαν και παρουσίασαν ένα δικό τους πρόγραμμα.

25 Νοεμβρίου 2013
Συμμετοχή στην ημερίδα “Εκπαιδευτικές δράσεις για ειδικές κοινωνικές ομάδες” που διοργάνωσεη ελληνική Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση και τις Πολιτιστικές Δράσεις στα Μουσεία (ICOM-CECA). Η ανακοίνωση του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων είχε τίτλο “Συνομιλώντας με ειδικές ομάδες κοινού”.

1 Δεκεμβρίου 2013
Συμμετοχή (Ι. Γαβριηλίδου) στο επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μουσειοπαιδαγωγούς που διοργάνωσε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού το πρόγραμμα “Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών» – Δράση “Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών” του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2012

03 Φεβρουαρίου 2012
Συμμετοχή με ανακοίνωση στην ημερίδα με τίτλο «Ένα συνέδριο για τη βιωματική μάθηση» που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στο πλαίσιο του προγράμματος Δία Βίου Μάθησης “fur Elise” για την ενίσχυση της δημιουργικότητας, του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας στην εκπαίδευση και το οποίο χρηματοδοτείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η ανακοίνωση του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου είχε τίτλο «Προσεγγίζοντας βιωματικά τα εκθέματα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού».

11 Φεβρουαρίου 2012
Συμμετοχή με ανακοίνωση στην ημερίδα «Εξερευνώντας το Μουσείο – Παιχνίδια με τα αντικείμενα» για νηπιαγωγούς και δασκάλους/ες και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 39ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Δράμας και τον Σχολικό Σύμβουλο της 3ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας. Η ανακοίνωση του Τομέα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων είχε τίτλο “Σχεδιάζοντας μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο”.

15 Οκτωβρίου 2012
Συμμετοχή σε ημερίδα για τη μουσειακή αγωγή με τίτλο «Το μουσείο ως σχολείο». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Οξυγόνο» των εκδόσεων Μεταίχμιο, με ομιλήτριες τη συγγραφέα Μ. Ντεκάστρο και τις υπεύθυνες Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η ανακοίνωση (Ε. Φουρλίγκα) είχε τίτλο “Παρατήρηση αντικειμένων στο Μουσείο: Το παράδειγμα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού”.

17 Νοεμβρίου 2012
Παρουσίαση των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων “Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μουσεία της” του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

30 Νοεμβρίου 2012
Συμμετοχή με ανακοίνωση (Ρ. Βεροπουλίδου) στην ημερίδα “Έντυπες και ψηφιακές εκπαιδευτικές εκδόσεις για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς“, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομάδας Εργασίας ICOM – CECA (Committee for Education and Cultural Action) στην Αθήνα. Η ανακοίνωση είχε τίτλο “Η ιστοσελίδα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού”.

01 Δεκεμβρίου 2012
Συμμετοχή (Ι. Γαβριηλίδου) στο επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μουσειοπαιδαγωγούς, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών» – Δράση «Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών” του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

07-09 Δεκεμβρίου 2012
Συμμετοχή με ανακοίνωση (Ε. Φουρλίγκα) στο 1ο Διεθνές Συνέδριο “Η κεραμική τέχνη στην εκπαίδευση“, που διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος). Η ανακοίνωση είχε τίτλο “Η παρουσία της κεραμικής στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού”.

19 Δεκεμβρίου 2012
Συμμετοχή με ανακοίνωση στο επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μουσειοπαιδαγωγούς, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών» – Δράση «Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών” του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η ανακοίνωση του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού είχε τίτλο «Οι Μάγοι από την Ανατολή» και αφορούσε το ομώνυμο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις κ. κ. Μ. Κατσαρίδου, εκπαιδευτικό – παιδαγωγό θεάτρου, και Ά. Μπεζιργιάννη, εκπαιδευτικό, κατά τη σχολική χρονιά 2009 – 2010.

2011

Συνάντηση με την Αφήγηση και το Παραμύθι
22 Ιανουαρίου 2011
Εκδήλωση για την αφήγηση και το παραμύθι στους χώρους του Μουσείου σε συνεργασία με το Κέντρο Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Το πρώτο μέρος περιλάμβανε σχετικές εισηγήσεις και συζήτηση και το δεύτερο μέρος κύκλο αφηγήσεων στις αίθουσες του Μουσείου (μύθους, παραμύθια, αφηγήσεις λογοτεχνικών έργων και βιωματική αφήγηση).

2009

Οργανώνοντας μια επίσκεψη με την τάξη μου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
21 Φεβρουαρίου 2009
Συνάντηση για να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί πώς να οργανώσουν μία επίσκεψη στο Μουσείο σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Π.Ε. Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Εξερευνώντας το Μουσείο – Παιχνίδια με τα αντικείμενα
21 Μαρτίου 2009. Δημιουργικό εργαστήριο για νηπιαγωγούς και δασκάλους/ες σε συνεργασία με  την Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής OMEP Ελληνική Επιτροπή, Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Οργανώνοντας μια επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
10 Οκτωβρίου 2009
Ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

7 Νοεμβρίου 2009
Ενημερωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
31 Οκτωβρίου 2009
Ενημερωτική συνάντηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π. Ε. Ν. Κοζάνης.

2008

Με αφορμή έναν πίνακα
15 Μαρτίου 2008
Επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκη».

2005

Επιμορφωτική συνάντηση για εκπαιδευτικούς
1 Απριλίου 2005
Το ΜΒΠ σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. 5ης Περιφέρειας Αν. Θεσσαλονίκης και10ης Περιφέρειας Δυτ. Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε επιμορφωτικής συνάντησης για εκπαιδευτικούς.

2003

Το μουσείο συναντάει το σχολείο
28 Φεβρουαρίου έως 5 Απριλίου 2003
Σειρά συναντήσεων για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν να ενημερωθούν σε θέματα μουσειοπαιδαγωγικής, και να πάρουν ιδέες σχετικά με την προετοιμασία μιας επίσκεψη μαθητών σε μουσεία ή σε αρχαιολογικούς χώρους.

Ημερίδα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε χώρους πολιτισμού του νομού Θεσσαλονίκης
18 Ιουνίου 2003
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργάνωσε ημερίδα για τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσείων και πολιτιστικών χώρων του νομού Θεσσαλονίκης. Σκοπός της συνάντησης ήταν η γνωριμία μεταξύ των υπευθύνων, η ανταλλαγή απόψεων και η επικοινωνία σε θέματα μουσειοπαιδαγωγικής.

2001

Όψεις της καθημερινής ζωής στην παλαιοχριστιανική εποχή – παρουσίαση των εντύπων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού του προγράμματος Μελίνα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός
20 Νοεμβρίου 2001
Ενημερωτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης.