Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014

28.04.2014 - 03.05.2014

Οι κήποι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού αποκαλύπτουν τα μυστικά τους από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα κτίριο βραβευμένο, κηρυγμένο διατηρητέο, το οποίο διακρίνει η ισορροπημένη σχέση με τους εξωτερικούς του χώρους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους κήπους του, εκτός αλλά και εντός, με μια σειρά δράσεων που εντάσσονται στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Στις δράσεις συμμετείχαν συνολικά πάνω από 200 άτομα.

 

Εκδηλώσεις

Διάλεξη

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, 18:30
Ενήλικες

Η ισορροπημένη σχέση του Μουσείου με τους εξωτερικούς του χώρους λειτούργησε ευρύτερα ως αφορμή για τη διάλεξη του κ. Θ. Ζάγκα, καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., με θέμα «Η διαχείριση του αστικού πρασίνου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη του Μ.Β.Π.

Θεματικές περιηγήσεις στη μόνιμη έκθεση

Τρίτη 29 Απριλίου 2014, 12:00
Κυριακή 4 Μαΐου 2014, 12:00

Ενήλικες

Η περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Α. Αντωνάρα, αρχαιολόγο – μουσειολόγο του Μ.Β.Π. και είχε ως θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Οι επισκέπτες προσέγγισαν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Bυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Την Κυριακή 4/5 η θεματική ξενάγηση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Περιήγηση στους κήπους του Μουσείου

Σάββατο 3 Μαΐου 2014, 11:30
Ενήλικες

Η περιήγηση στους κήπους του Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Χ. Ροΐδη, αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων του Μουσείου τη δεκαετία του ’90 είχε συνεργαστεί με την τότε διευθύντρια, Ε. Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου, και τον αρχιτέκτονα, Κ. Κρόκο. Η ξενάγηση είχε ως θέμα τις βασικές αρχές βάσει των οποίων έγινε ο σχεδιασμός των κήπων καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δέντρων και των θάμνων που προτάθηκε να φυτευτούν σε αυτούς.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τη διανομή καλλωπιστικών φυτών σε όλους τους συμμετέχοντες, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.