Βράβευση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού από το Συμβούλιο της Ευρώπης Το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005 απονεμήθηκε και επίσημα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, σε πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου το απόγευμα στο Palais Rohan στο Στρασβούργο κατά την Εαρινή Ολομέλεια του Συμβουλίου. Η τελετή περιλάμβανε ομιλίες από το Δήμαρχο του Στρασβούργου και από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων, ενώ το βραβείο παραδόθηκε στη διευθύντρια του Μουσείου, δρ. Αναστασία Τούρτα, από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. van der Linden

Η απόφαση της βράβευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ελήφθη στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 2004, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Εκπαίδευσης του Συμβουλίου. Η κριτική επιτροπή βάσισε την απόφασή της στην «υπεροχή του Μουσείου» και την «ισορροπία μεταξύ συντήρησης, διατήρησης και παρουσίασης» των εκθεμάτων, σημειώνοντας ιδιαίτερα την απουσία προθηκών και την ανάδειξη των εργασιών συντήρησης. Το Μουσείο παρουσιάστηκε ως «φιλικό προς τον επισκέπτη», ενώ τονίστηκε ο παιδαγωγικός του χαρακτήρας. Με τη βράβευση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, άλλωστε, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει έμπρακτα ως συνισταμένη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς το Βυζάντιο και τον πολιτισμό του.

Το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίδεται σε ελληνικό μουσείο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Απονέμεται κάθε χρόνο από το 1977, με κριτήριο τη συμβολή του τιμώμενου μουσείου στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. Η επιλογή του βραβευμένου ιδρύματος γίνεται μεταξύ υποψήφιων μουσείων που προτείνει η κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων, και εντάσσεται στα βραβεία «Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς». 

Η φετινή βράβευση συμπίπτει και με τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη θέση σε ισχύ της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Συνθήκης, η οποία θέτει μεταξύ των κύριων στόχων της τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης και την προώθηση εθνικών συνεισφορών στην κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά.

 


Jοan Mirό,  Γυναίκα με τα ωραία στήθη, 1969

Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού δόθηκε ως έπαθλο αγαλματίδιο που δημιούργησε ο Καταλανός καλλιτέχνης Χοάν Μιρό με τίτλο «Η γυναίκα με τα ωραία στήθη», το οποίο θα εκθέτει για ένα χρόνο, δίπλωμα, καθώς και επιταγή για το συμβολικό ποσό των 5.000 ευρώ.