Με τους Ρομά στο Μουσείο

09.03.2014 - 13.01.2014

Ο Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου συμμετείχε στη συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ δράση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο “Με τους Ρομά στο Μουσείο”. Για την υλοποίηση της δράσης, συνεργάστηκε με το Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν δύο συναντήσεις. Στην πρώτη, στις 13 Ιανουαρίου 2014, ορίστηκε το πλαίσιο και τέθηκαν οι στόχοι της συνεργασίας. Κατόπιν συζητήσεων με την Πρόεδρο και τη Γραμματέα του Συλλόγου (Γιαννούλα Μάγγα και Κατερίνα Μπεμπέ αντίστοιχα), αποφασίστηκε να επισκεφτούν το Μουσείο και να κάνουν μια περιήγηση με θέμα “Η γυναίκα στο Βυζάντιο”.
Στη δεύτερη συνάντηση, την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, επισκέφτηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μια ομάδα 13 νεαρών γυναικών Ρομά από τον παραπάνω Σύλλογο. Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο μέσα από τα εκθέματα του μουσείου. Αρχικά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου έγινε μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των γυναικών Ρομά και των εκπροσώπων του Μουσείου. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση σχετικά με το Βυζάντιο, τα χρονικά και τα γεωγραφικά όριά του, με τη βοήθεια ενός χάρτη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, και μια αναφορά στην πρώτη παρουσία των Ρομά στο Βυζάντιο. Ακολούθησε περιήγηση στην αίθουσα του Μουσείου “Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία” με θέμα: “Η γυναίκα στο Βυζάντιο”. Η περιήγηση περιορίστηκε μόνο σ’ αυτήν την αίθουσα, καθώς εδώ εκτίθεται η καθημερινή ζωή στην Παλαιοχριστιανική εποχή με αντικείμενα που δείχνουν την παρουσία της γυναίκας, αλλά και την απουσία της από αντρικές ασχολίες, οι οποίες δηλώνονται με αντικείμενα που σχετίζονται αποκλειστικά με τους άντρες. Οι περισσότερες γυναίκες που συμμετείχαν στη δραστηριότητα αυτή είχαν επισκεφτεί και παλιότερα το Μουσείο, κάποιες από αυτές με το σχολείο τους. Ωστόσο ανέφεραν ότι ευχαριστήθηκαν τη συγκεκριμένη επίσκεψη και έκαναν διάφορες ερωτήσεις που φανέρωναν το ενδιαφέρον τους για τη θέση της γυναίκας στο Βυζάντιο. Αναπόφευκτα έγιναν συσχετισμοί και με τη θέση της γυναίκας στις δικές μας σύγχρονες κοινωνίες. Στο τέλος δήλωσαν πως θα ήθελαν να έρθουν ξανά για να περιηγηθούν και στο υπόλοιπο Μουσείο. Σχόλια των γυναικών: “Ήταν ενδιαφέροντα όσα είδαμε”, “Με εντυπωσίασαν τα κουτάλια”, Δεν μας φτάνει αυτό που είδαμε. Θέλουμε να έρθουμε και άλλη φορά”, “Έχουμε κοινά στοιχεία και παρόμοια αντικείμενα με το Βυζάντιο”, “Η ζωή μας σήμερα βασίζεται στα αρχαία χρόνια”, “Η γυναίκα από παλιά ήταν μέσα στην κουζίνα”. Η δράση θα ολοκληρωθεί με την έκδοση ενός καταλόγου, όπου θα παρουσιάζονται τα αποτέλεσμα των συνεργασιών και θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της δράσης. Δείτε στιγμιότυπα από τη δράση “Με τους Ρομά στο Μουσείο”